Dels espigoladors de Varda, al Parlament francès.

[CATALÀ]
L’any 2000, la directora de cine belga Agnès Varda, dirigia i produïa un documental anomenat “Les glaneurs et la glaneuse” (Els espigoladors i la espigoladora), en el que ens proposava un viatge per camps i ciutats de França on descobríem les vides d’espigoladors, recol·lectors i drapaires, el món ocult en el que es mouen, i el fràgil equilibri entre legalitat i il·legalitat que envolta la seva activitat.

15 anys després,- arran de l’esmena presentada per l’ex ministre delegat socialista d’Agricultura Guillaume Garot i de la exitosa campanya contra el malbaratament d’aliments iniciada pel regidor de Courbevoi, Arash Derambarsh- el Parlament francès ha aprovat una nova regulació dins la llei de transició energètica en la que prohibeix tirar aliments amb dates de caducitat properes. També fa il·legal la pràctica feta servir per algunes cadenes de fer malbé deliberadament els aliments amb lleixiu per evitar que siguin sostrets dels contenidors, així com donar un període de temps per llei per tal d’identificar a quina organització de caritat es donaran els aliments amb dates no vençudes i encara comestibles.

L’acció del Parlament convida a pensar si tot plegat pot ser un rentat de cara o una forma d’amagar la imatge d’uns ciutadans rebuscat als contenidors, o bé si és una proposta formal per eradicar el malbaratament dels aliments que pateix el món occidental.

Aquesta és la informació que va publicar el diari “El País” en la seva versió digital: http://economia.elpais.com/economia/2015/05/21/actualidad/1432241595_229049.html

[CASTELLANO]
El año 2000, la directora de cine belga Agnès Varda, dirigía i producía el documental “Les glaneurs et la glaneuse” (Los espigadores y la espigadora), en el que nos proponía un viaje por campos y ciudades de Francia donde descubríamos las vidas de espigadores, recolectores y traperos, el mundo oculto en el que se mueven, y el frágil equilibrio entre legalidad e ilegalidad que rodea su actividad.

15 años después,- a raíz de la enmienda presentada por el ex ministro delegado socialista de Agricultura Guillaume Garot y de la exitosa campaña contra el despilfarro de alimentos iniciada por el concejal de Courbevoi, Arash Derambarsh- el Parlamento francés ha aprobado una nueva regulación dentro de la ley de transición energética en la que se prohíbe tirar alimentos con fechas de caducidad próximas. También hace ilegal la práctica usada por algunas cadenas de estropear deliberadamente los alimentos con lejía para evitar que sean sustraídos de los contenedores, así como dar un periodo de tiempo por ley con tal de identificar a que organización de caridad se darán los alimentos con fechas no vencidas y aun comestibles.

La acción del Parlamento invita a pensar si responde a un lavado de cara o una forma de ocultar la imagen de unos ciudadanos rebuscando en los contenedores, o bien si es una propuesta formal para erradicar el despilfarro de los alimentos que sufre el mundo occidental.

Esta es la información que publicó el periódico “El País” en su versión digital: http://economia.elpais.com/economia/2015/05/21/actualidad/1432241595_229049.html

(Les imatges següents són fotogrames del documental “Les glaneurs et la glaneuse”, visionat aquest divendres dins el cicle de Cinefòrum agroecològic “ORO PARECE” de Les Horteres)
IMG_00
IMG_01IMG_02

Advertisements